Η κατάθλιψη είναι μια συναισθηματική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες περιόδους υπερβολικής θλίψης, που είναι γνωστές ως κατά-θλιπτικά επεισόδια. Αν και έχουν γίνει επισταμένες προσπάθειες να προσδιορισθούν τα αίτια της κατάθλιψης, η ακριβής αιτία παραμένει ακόμα άγνωστη.
Υπάρχει κάποια ομοφωνία ότι πολλαπλοί παράγοντες – γενετικοί, βιοχημικοί, κοινωνικο-περιβαντολογικοί – μπορεί να αλληλεπιδρούν με περίπλοκους τρόπους ώστε να προκαλείται κατάθλιψη. Πάντως σχετικά πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι κρίσιμες καταστάσεις στο κύκλο ζωής των ατόμων, όπως ο χαμός ενός αγαπητού προσώπου, διαζύγιο, απώλεια εργασίας, είναι αιτίες συναισθηματικής διαταραχής.
Αρκετοί άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη χωρίς να ζητούν βοήθεια, διότι δεν γνωρίζουν ή δεν πιστεύουν ότι μπορούν να θεραπευθούν από αυτή την δυσλειτουργία. Στατιστικές αναφέρουν ότι το 20% των γυναικών και το 12% των ανδρών σε κάποιο στάδιο της ζωής τους προσβάλλεται από κατάθλιψη, ενδέχεται δε η εκδήλωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης να είναι είτε από τη ψυχική είτε από τη σωματική σφαίρα η και από τις δύο μαζί.
Η κατάθλιψη μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις στη κοινωνική, επαγγελματική και προσωπική ζωή των ατόμων.
Πολλά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι μέτριας ή μεγάλης βαρύτητας και περιλαμβάνουν:
Η θεραπεία που προτείνεται για τη κατάθλιψη μεγάλης βαρύτητας είναι συνδυασμός αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και Ψυχοθεραπείας. Όσον αφορά την κατάθλιψη μέτριας βαρύτητας η προτεινόμενη θεραπεία είναι η Ψυχοθεραπεία (ατομική / ομαδική).
Σε κάθε περίπτωση πάντως συνιστάται η επίσκεψη σε ειδικό. Όσο νωρίτερα ζητούν οι άνθρωποι βοήθεια τόσο το καλύτερο για τη θεραπεία της κατάθλιψης και την ανακούφιση από τα συμπτώματα.
Σύμφωνα με το Freud και τη Ψυχοδυναμική θεωρία το άγχος είναι απόρροια της αίσθησης απειλής, ένας βιολογικά παραγόμενος μηχανισμός άμυνας απαραίτητος για την επιβίωση των ζωντανών οργανισμών.
Από την πλευρά της Ιατρικής κοινότητας το άγχος θεωρείται μια αντίδραση που ταυτίζεται με την προσμονή ενός επικείμενου κινδύνου. Το συναίσθημα του άγχους ενεργοποιεί μια σειρά από προσαρμοστικές συμπεριφορές διαφυγής από τον κίνδυνο, που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποβούν σωτήριες.
Ο άνθρωπος που έχει άγχος εμφανίζει: ανησυχία, ένταση, εκνευρισμό – ευερεθιστότητα, φόβο, δυσκολία να συγκεντρωθεί, αίσθηση κενού στο μυαλό. Επιπλέον μπορεί να εκδηλώσει και σωματικά συμπτώματα όπως: πονοκέφαλο, κοιλιακό – στομαχικό άλγος, εφίδρωση, πάγωμα στα χέρια, τρεμούλα, αύξηση των καρδιακών παλμών, ταχύπνοια, ένταση στους μυς.
Το άγχος, ως επί το πλείστον, πυροδοτείται από εξωτερικούς παράγοντες:
Τελικά το άγχος είναι ένας φυσιολογικός τρόπος αντιμετώπισης των διαφόρων προκλήσεων της ζωής, διαρκεί λίγο και δεν έχει δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Παρόλα αυτά όταν το άγχος αρχίζει να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωής μας συστηματικά, να είναι παράλογο, να μη συνδέεται εμφανώς με κανένα εξωτερικό ερέθισμα και να μας καθιστά ανάπηρους, τότε έχει γίνει παθολογικό, εμπίπτει στις αγχώδεις διαταραχές και τότε χρειαζόμαστε βοήθεια από ειδικό.
Σχεδόν ο κάθε ένας σε κάποια φάση της ζωής του ασχολείται με το βάρος του και κατ΄επέκτασιν με την εικόνα του. Οι άνθρωποι όμως που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές αναπτύσσουν ακραίες διατροφικές συνήθειες σε σημείο να απειλείται η σωματική τους υγεία ακόμα και η ζωή τους. Αν και υπάρχουν πάνω από δέκα διαφορετικές διατροφικές διαταραχές, εδώ θα αναφερθούν οι δύο πιο συνήθεις:
Νευρογενής Ανορεξία ή αλλιώς Ανορεξία
Όσοι αναπτύσσουν ανορεξία έχουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα του σώματός τους, δηλαδή βλέπουν τον εαυτό τους σαν παχύσαρκο ακόμα και όταν είναι εξαιρετικά αδύνατοι. Αρνούνται να τρώνε μπροστά σε άλλους, γενικά αρνούνται την τροφή μέχρι λιμοκτονίας, εμφανίζουν εμμονή με την τελειότητα, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη διάθεση για σεξ, διακοπή της περιόδου (γυναίκες), εξάρτηση σε άλλους, ασκούνται εξαντλητικά, καταναλώνουν καθαρτικά, κάνουν εμετούς ώστε να χάσουν γρήγορα πολύ βάρος, και συχνά εμφανίζουν κατάθλιψη.
Νευρογενής Βουλιμία ή αλλιώς Βουλιμία
Όσοι εμφανίζουν βουλιμία καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού, και κατόπιν προσπαθούν να απαλλαγούν από το φαγητό και τις θερμίδες χρησιμοποιώντας καθαρτικά, υποκλυσμούς, διουρητικά, εμετούς και εντατική άσκηση. Συχνά λειτουργούν με μυστικότητα, έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση, εμμονή με την τελειότητα, αισθάνονται αηδία, ντροπή και ενοχή εξαιτίας της υπερφαγίας, μπορεί να εμφανίσουν επεισόδια αυτοτραυματισμού, τέλος αισθάνονται ανακούφιση από την ένταση και τα αρνητικά συναισθήματα όταν αποβάλλουν την τροφή.
Έρευνες επισημαίνουν την σημασία της πρόληψης των προβληματικών συμπεριφορών διατροφής (αυστηρή παρατεταμένη δίαιτα), διότι συχνά εξελίσσονται σε ακραίες διατροφικές διαταραχές. Και οι δύο προαναφερθείσες διατροφικές διαταραχές θεωρούνται ότι είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Συχνά οι άνθρωποι μεταπηδούν από επεισόδια βουλιμίας σε επεισόδια ανορεξίας. Είναι σημαντικό πάντως να αναφερθεί ότι και οι δύο διατροφικές διαταραχές είναι εξίσου επικίνδυνες για την υγεία.
Η προτεινόμενη θεραπεία είναι η Ψυχοθεραπεία (ατομική / ομαδική) που εστιάζει σε παρελθοντικά παιδικά βιώματα (τραύμα, πένθος, κακοποίηση). Περιστασιακά μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο όταν οι άνθρωποι εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας που ενδέχεται να γίνουν απειλητικά ακόμα και για τη ζωή τους.
Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 42, 152 33 Χαλάνδρι, Ελλάδα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6973547421
Email: aleleki@gmail.com
Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 14:30 & 17:00 - 20:00
Φόρμα Επικοινωνίας
Το πρώτο βήμα είναι ευκολότερο από ότι νομίζεις!
Συμπλήρωσε την φόρμα για να επικοινωνήσω μαζί σου. Θα μιλήσουμε για τα προβλήματα που σε απασχολούν και θα κανονίσουμε το πρώτο σου ραντεβού.
Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας,
θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυυνατόν.
Ουψ, φαίνεται πως κάτι πήγε στραβά.
Παρακαλώ, προσπαθήστε ξανα.
All Rights Reserved
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Αναστασία Λελέκη | Όροι χρήσης | Πολιτική Cookies | Πολιτική προστασίας δεδομένων | Powered By Vrisko.gr